Besök även: Australienresor · Fijiresor · Grupprundresor

Brasiliens höjdpunkter från norr till söder

Foto: Gondwana Brazil

Brasiliens höjdpunkter från norr till söder


27 dagar

Avresa året runt

Fortaleza, Jericoacoara, Barra Grande, Atins, São Luís, Manaus, Rio de Janeiro, Paraty, Ilha Grande, Iguacú, São Paulo

Från 119 800 kr per person

Regnskogen i Amazonas, Rio de Janeiro, Lencóis Maranhenses nationalpark och vattenfallen i Iguacú – denna resa innehåller allt du har drömt om i Brasilien – och lite till. Längs vägen väntar både stora och små naturupplevelser och en inblick i Brasiliens kulturella mångfald. Från små  byar i regnskogen där urbefolkningen lever på ett traditionellt sätt, till det livliga stadslivet i Rio de Janeiro.

Fortaleza

Ni ankommer till Brasilien på nordöstra kusten, närmare bestämt Fortaleza. Den stora och fina stadsstranden med skyskrapor i bakgrunden jämförs ofta med Miami. Detta var länge ett resmål för främst inhemsk turism, men på senare år har även amerikaner och européer fått upp ögonen för vad som är Brasiliens fjärde största stad. Under den kommande veckan reser ni västerut längs med kusten med privat transfer mellan destinationerna.

Första stoppet är Jericoacoara, där ni har två övernattningar. Detta är en liten fiskeby med en underbar strand och avkopplande atmosfär. Vardagen går i lugn takt här, i en stad som  fick elektricitet och vägar på denna sidan av millenniet.

Barra Grande och Atins

Barra Grande Beach är känt som en av Brasiliens bästa stränder med sina vykortsvackra omgivningar och kristallklara vatten. Bilar är en relativt ovanlig syn och det finns heller inga höghus. Här bor ni en natt innan resan fortsätter med bil och båt till Atins. Varken ord eller bilder kan beskriva det unika landskap som väntar, där i synnerhet mosaikerna av sanddyner och laguner i Lencóis Maranhenses nationalpark är en helt unik upplevelse. Det vanligaste sättet att utforska området på är att hyra en ATV, men för den totala naturupplevelsen rekommenderas en ridtur i en liten grupp tillsammans med en guide.

Efter två övernattningar i Atins fortsätter resan västerut längs kusten till delstatshuvudstaden São Luís. Staden grundades i början av 1600-talet och många av byggnaderna från de två följande århundradena är fortfarande intakta. Bland dessa, kyrkor, fontäner och monument, som har gett staden en välförtjänt status som världsarv på UNESCO:s lista. Om det lockar mer med strandliv och något kallt i glaset på en trottoarrestaurang, så är avståndet från gamla stan till den mysiga strandpromenaden kort.  

São Luís är också det sista resmålet du besöker på nordöstra kusten innan nya äventyr väntar inåt landet. Nästa stopp: Regnskogen i  Amazonas.

Amazonas

Manaus är också känd som «Paris of the Tropics» och ”Metropolis of the Amazon”. Staden har i dag runt två miljoner invånare och grundades redan 1669. Både befolkningen och välståndet sköt i höjden i takt med efterfrågan på rågummi i början av 1900-talet. Arkitekturen i stadsbilden vittnar tydligt om den koloniala storhetstiden och då i synnerhet Teatro Amazonas.

Använd dagen till att koppla av, utforska denna spännande stad, eller följd med på en sightseeingtur för att lära dig mer om de olika epoker som har satt sin prägel på Manaus genom historien. Det finns också ett stort utbud av restauranger med autentisk mat baserad på regnskogens råvaror och urbefolkningens matkultur.

Upptäcktsfärd i regnskogen

Efter vistelsen i den urbana oasen Manaus är det dags för en flodkryssning och själva regnskogen. De kommande tre dagarna spenderas ombord på en flodbåt, där du får uppleva Amazonas på nära håll. Alla måltider ingår och du sover i hängmattor ombord på båten. Djurlivet kommer att variera med årstiderna, men du kan förvänta dig att se bland annat jätteuttrar, rosa sötvattendelfiner och färgrika fåglar. Efter vart som båten beger sig längre bort från civilisationen befinner ni er också i jaguarens rike, men du måste ha tur för att faktiskt upptäcka den.

Omgivningarna förändras successivt, från storstadslivet i Manaus till mer sporadiska bosättningar längs floden, där många bor i husbåtar som bildar små flytande samhällen. Ni besöker också en by där urbefolkningen lever på ett traditionellt sätt.

Nästa dag bjuder bland annat på en guidad vandring i regnskogen där ni får lära er mer om flora och fauna och vilken betydelse växterna i regnskogen har för både den moderna läkarvetenskapen och urbefolkningen.

Den tredje dagen av flodkryssningen börjar med fågelskådning tidigt på morgonen. Ni besöker en lite större by och paddlar kanot för att komma till mindre bäckbäddar. I denna del av floden finns många delfiner och den ömsesidiga nyfikenheten mellan människor och delfiner är för många resans stora höjdpunkt. På kvällen väntar en bättre grillmåltid som tillagas och serveras på flodstranden.

Efter frukost den sista dagen blir det en ny delfinsafari på väg tillbaka till Manaus, där ni checkar in på hotellet för en natt.

Rio de Janeiro

Efter att ha upplevt Amazonas regnskog och de sömniga kuststäderna i norr blir det en markant förändring av takten när ni landar i Rio de Janeiro. Staden har världsberömda ikoner som Jesusstatyn och Copacabana Beach, men också ett antal gömda pärlor. För en idylliskt och avkopplande start på dagen rekommenderas Parque Lage till frukost. Här befinner ni er lite utanför huvudströmmen av turister, omgiven av lummiga trädgårdar och historiska byggnader med fascinerande arkitektur. Vill ni äta autentisk brasiliansk mat till lunch finns många bra alternativ i stadsdelen Santa Teresa. Förutom den tidigare nämnda Copacabana bör du besöka grannstranden Ipanema Beach.

Den håller en högre hipsterfaktor med sina många gallerier och barer med olika teman. Aktiviteten på stranden är precis vad man förknippar med Brasilien; lekfulla och passionerade människor som njuter av livet med rytmisk musik, bad och bollspel. Bland de många som spelar fotboll och volleyboll på stranden ser man både glada amatörer och bollkonstnärer. Kanske ser ni nästa Neymar eller Pelé?

Paraty

Nästa stopp är Paraty, en färgstark och charmerande liten kuststad ungefär halvvägs mellan Rio och São Paulo. Gamla stan från 1700-talet är bilfri och ni behöver inte vara särskilt intresserade av arkitektur för att imponeras av de utsmyckade byggnaderna från kolonialtiden.

Paraty är inte bara känt för sina många festivaler och kulturevenemang. Staden är också en favoritdestination för ”foodies” från Brasilien och utlandet. Bland de många bra matställena är det speciellt fisk och skaldjur som står i fokus, men du hittar allt från brasilianska specialiteter till indiska, kinesiska och italienska

Ilha Grande

Nu väntar tre nätter på den natursköna ön Ilha Grande. Från Paraty tar ni en reguljär båt en och en halv timme ut i skärgården längs det som ofta kallas gröna kusten.

Här är det grönt och frodigt, men till skillnad från djungeln är skogen mer öppen och lättare att färdas i. I det kristallklara vattnet myllrar det av spännande liv, vilket gör området perfekt för snorkling och dykning. Ön är bilfri och det finns heller inga höghus. Vandringsleder med varierande svårighetsgrad låter dig uppleva detta underbara ekosystem på egen hand, både på land och i vatten.

Foz do Iguacú

På gränsen mellan Brasilien och Argentina ligger de berömda vattenfallen Foz do Iguacú. Iguacú är den inhemska termen för mycket vatten och platsen lever utan tvekan upp till sitt namn. Vattenfallen är ett majestätiskt skådespel som varken ord eller bilder gör rättvisa åt. Man måste se det med egna ögon för att förstå vilka krafter som verkar.

Vattensystemet har totalt 275 vattenfall och det högsta är på hela 80 meter. Här passerar mer vatten per sekund än någon annanstans i världen. På båda sidor om floden som fallen rinner ut i finns naturliga höjder som ger en spektakulär utsikt. Här kan även en amatör med mobilkamera ta bilder som ser ut som något som har funnits i National Geographic.

Floden utgör också gränsen mellan Argentina och Brasilien. På den argentinska sidan finns ett större nätverk av gångvägar och stigar mellan utkikspunkterna och dessutom kan man komma så nära fallen att man blir våt. Från den brasilianska sidan får man dock den bästa överblicken. De lärde bråkar om vilken sida som erbjuder den bästa upplevelsen, men ni har fortfarande tid att utforska båda sidorna. Det är också möjligt att följa med på en guidad tur med fyrhjulsdrivet fordon i den tropiska skogen som omger området.

Ni reser hem via São Paulo där det även är inlagt en övernattning. Resan kan både kortas ner och utvidgas i förhållande till den skisserade resplanen.  

Bildgalleri


Resfakta


Karta

Höjdpunkter

 • Sol och strandliv i Jericoacoara och Barra Grande
 • Lencóis Maranhenses nationalpark
 • Flodkryssning i regnskogen i Amazonas
 • Storstadsliv i Rio de Janeiro
 • Kultur och gastronomi i Paraty
 • Naturupplevelse på Ilha Grande
 • Vattenfallen i Iguacú

Pris

 • Från 119 800 kr per person i Economy Class
 • Från 152 000 kr per person i Business Class (Economy Class inrikes)

Pris per person när två reser tillsammans.

Priset inkluderar

 • Flyg i ekonomiklass Stockholm – Fortaleza / São Luis – Manaus – Rio de Janeiro – Iguacú – São Paulo – Stockholm
 • Alla transfer från ankomst till avresa
 • Frukost på alla hotell
 • Sightseeing/utflykt i São Luis, Barra Grande, Atins och Jericoacoara
 • Entrébiljett och utflykt i Iguacú nationalpark
 • 1 natt på hotell i Fortaleza
 • 2 nätter på hotell i Atins
 • 1 natt på hotell i Barra Grande
 • 2 nätter på hotell i Jericoacoara
 • 1 natt på hotell i São Luis
 • 3 övernattning på flodkryssning inkl helpension
 • 3 nätter  på hotell i Manaus
 • 3 nätter på hotell i Rio de Janeiro
 • 2 nätter på hotell i Paraty
 • 3 nätter på hotell på Ilha Grande
 • 3 nätter på hotell i Iguacú
 • 1 natt på hotell i São Paulo

Priset inkluderar inte

 • Avbeställningsförsäkring
 • Reseförsäkring
 • Personliga utgifter
 • Dryck och måltider som inte nämns i programmet
 • Aktiviteter som inte är inkluderat.
 • Dricks till lokala guider och chaufförer

Vistelsen kan förlängas och utvidgas med flera destinationer.

Obs! Reseförslaget kan justeras

Du kan naturligtvis få resan precis som den beskrivs här. Du kan även tala om för oss vad du önskar, både vad gäller standard och reslängd så att vi kan ge dig ett förslag som passar just dig och din budget.

Låt oss skräddarsy den perfekta resan.

Fyll i formuläret och få ett prisförslag helt utan förpliktelser.

Generell forespørsel - ny fra 19.06.23

Fler reseförslag


Argentina, Brasilien

Upplevelseresa i Brasilien och Argentina

15 dagar

Från 63 900 kr

.

Private Travel Lab är ett varumärke under Australienresor AB, som är teknisk arrangör. Australienresor AB är IATA agent och har erforderliga garantier hos Kammarkollegiet

IATA logo
Serandipians logo