Foto: Mint Images/Getty Images

Sydamerika


Det var som gaucho på pampas i Argentina som adelsmannen och den då blivande trubaduren Evert Taube lärde sig att spela gitarr.

Senare sjöng han om Fritiof Andersson som fick nej av den bedårande Carmencita, medan de dansade tango i Samborombón – en liten by förutan gata. I Rio de la Plata och Montevideo dansas det fortfarande tango ända in på småtimmarna. När musiken tystnar är du redo för nästa äventyr.

Regnskog i Amazonas.
Regnskog i Amazonas.
Foto: iStock

Få en dos djungelfeber på Muyuna Amazon Lodge. Bli hänförd av de rosa floddelfinerna eller följ med och fånga Caymanalligatorer i nattmörkret. Hänge dig åt ayahuasca med en lokal shaman om du vågar. Och om det skulle bli för psykedeliskt kan du istället njuta av kokosmarängpaj med bladskärarmyror från regnskogen hos stjärnkocken Alex Atala på D.O.M. i São Paulo.

För mer adrenalin styr du kosan mot Santiago, Chile, för att njuta av offpist-åkning omgiven av ett universum med 6 000-meter-över-havet-toppar i Anderna. Känn blodet rusa, som efter en romantisk natt med Carmencita, när helikoptern landar på 4 500 meters höjd i terrängen över Portillo och du ger dig ut i gudomlig snö som glittrar likt miljontals diamanter. Annars kan du dra dig tillbaka till Tierra Atacama i Atacamaöknen och beundra stjärnhimlen mellan aktiva vulkaner och varma källor.

Vid poolen på Tierra Atacama i Chile.
Vid poolen på Tierra Atacama i Chile.
Foto: Tierra Atacama

På Påskön väntar 887 moai i massiv sten i det fascinerande landskapet, som även bjuder in till vandringsturer och att utforska livet under havsytan. Drygt 1 000 kilometer utanför Ecuadors kust ligger Galápagosöarna som är hemvist för 300 kilo tunga elefantsköldpaddor och havsleguaner som är lika nyfikna som de är skräckinjagande.

Dyk med hammarhaj och sjölejon innan lusten på äventyr tar dig vidare till Cataratas do Iguaçu på gränsen mellan Argentina och Brasilien, där de modigaste korsar den blöta platån på kanten av stupet mot Devil’s Throat till fots, medan andra får lyckotårar under helikopterfärden ett par hundra meter över myriaden av regnbågar som smyckar de majestätiska vattenfallen. Och då har vi ännu inte nämnt Inkafolkets förlorade stad Machu Picchu eller de vita puderstränderna i Cartagena längs Colombias kust.

Reseförslag till Sydamerika


Nyhetsbrev

Var den första som får tillgång till resenyheter, exklusiva erbjudande och inspirerande tips.