Besök även: Australienresor · Fijiresor · Grupprundresor

Tropiskt paradis

Foto: Six Senses Zil Pasyon

Tropiskt paradis


Resebrev från Seychellerna.

Anse Victorin på Fregate Island på Seychellerna har utsetts till världens vackraste strand, men här hittar du pudervita stränder och topasfärgat vatten i alla väderstreck.

Source d’Argent är en favorit, den öde Anse Marron och vykortsperfekta Anse Lazio och Anse Takama är tre andra favoriter. Naturen har varit generös mot de 155 öarna i Indiska oceanen, cirka 200 mil nordöst om Madagaskar.

Portugisen Vasca da Gama var den första som observerade öarna 1502, men det var engelska sjöfarare som gick i land först, drygt hundra år senare. Men det var ändå fransmännen som satte sin prägel på ön då de 1776 gjorde krav på Mahé och de mindre öarna runt omkring.

De uppkallade öarna efter Kung Ludvig XV:s finansminister, monsieur Séchelles. Därefter anlade de plantager och odlade muskot, kanel, nejlika och chili, och senare även bomull och sockerrör.  Under en kort period efter franska revolutionen fick Seychellerna självstyre innan landet blev brittisk koloni 1903. Britterna visade lite intresse för sin nya koloni, och kulturen fortsatte att formas av franska koloniherrar och slavars kreolsktalande släktingar. Först 1976 blev ögruppen en självständig republik. Då hade den internationella flygplatsen funnits i fem år och de första turisterna hade redan fått upp ögonen för dessa paradisöar.

Vi har besökt Seychellerna flera gånger. Vill du veta mer om platserna i detta resebrev, eller beställa en äventyrsresa till detta fantastiska ö-rike, hjälper vi dig mer än gärna.

Fregate Island Private
Ta med en picknick korg och ät lunchen på stranden.
Foto: Fregate Island Private

Fregate Island Private

Detta privata paradis är beläget 30-minuters helikoptertur från huvudön Mahé där flygplatsen ligger. Ön har 16 vackra villor med simbassäng och otrolig utsikt, alla med egen butler. Det finns möjlighet att hyra hela ön och bjuda in familj och vänner på en magisk Robinson Crusoe upplevelse. Bortsett från att den uppdiktade sjökapten givetvis måste klara sig utan den otroliga servicen som gör vistelsen här så oförglömlig. Något som bland andra David och Victoria Beckham har uppskattat under sina besök.

Ta öns sju privata stränder, för exempel. Här möts du av bekväma strandstolar, mjuka frottéhanddukar och en kylväska med kalla drycker. Och allt annat du kan önska dig är endast ett telefonsamtal bort till butlern.

Från stranden Anse Victorin är det fantastiskt att snorkla. Marina Beach ligger alltid i lä. För att komma till Anse Park, måste du ta en djungelstig förbi de stora, men ofarliga Giant Aldabra sköldpaddorna som det finns fler än 3000 av på ön. Varje villa disponerar för övrigt en egen buggy, om vandringen bland sköldpaddorna låter lite skrämmande.

Vill du uppleva mer kan butlern arrangera en utflykt med Fregate Islands egen biolog, där ni går till fots i 11 kilometer längs öns stigar medan ni lär er mer om paradisets praktfulla flora och unika fauna. Eller vad med en nattlig safari?

Vad händer annars på en öde ö? Inte så lite visar det sig; segling, windsurfing, havskajak, dykning, yoga, vandring, mountain bikes, volley ball, badminton och tennis för att nämna något. Dessutom är ett besök eller tre till resortens Rock Spa ett måste. Du hittar det i ett fridfullt teakhus om tronar i höjden med utsikt över regnskogen.

Måltiderna är ett kapitel för sig. Fregate Island Private är all inclusive, så det enda du behöver tänka på är vilken tid ni ska inta måltiden.  Kanske, en frukost utomhus med vit duk vid ett bord som avskärmas av bananträdets bladverk? En surf & turf champagnelunch i strandkanten? Fine dining i restaurangen eller en lättare rätt i beachbaren?

Six Senses Zil Pasyon
Från din terrass på Six Senses Zil Pasyon har du utsikt över vita stränder, hav och och vajande palmer.
Foto: Six Senses Zil Pasyon

Six Senses Zil Pasyon

Till ön Félicité, där denna läckra, moderna resort är belägen, kommer du med helikopter från Mahé eller speedbåt från Praslin. Oavsett hur man ankommer finns ett ord som sammanfattar det första mötet: Wow!

De drygt 30 villorna ligger placerade mellan granitformationerna som är så typiska för öarna på Seychellerna. Från din terrass har du utsikt över vita stränder, turkost hav och vajande palmer. Börja gärna dagen med frukost på din privata terrass innan stranden och havet lockar dig till sig.

På Seychellerna är korallreven fortfarande levande och färgrika, och tillsammans med ett överdådigt maritimt liv, som spänner från små tropiska fiskar till valhajar, samt skeppsvrak och undervattens granitskulpturer, gör havet till en våt dröm för alla som älskar dykning och snorkling. Och skulle resan till Seychellerna vara den första gång du sätter på dig simfötter och spottar i dykmasken, organiserar resorten kurs med kvalificerade dykinstruktörer.

Den kulinariske scenen på Seychellerna är en blandning av de kulturer som kommit seglande över havet och formade livet här genom de senaste par hundra åren. Afrikaner, kineser, fransmän, engelsmän och indier har tagit med sig  smakar och kokkonst från hemlandet. Six Senses Zil Pasyon har flera restauranger och barer, som serverar både traditionell seychellois mat och innovativa menyer inspirerade av lokalt och internationellt kök.

Som på alla Six Senses resorter runt om i världen, satsas det också här på lokalproducerat ekologisk mat och bärkraftig förbrukning. Dricksvattnet kommer från resortens eget reningsverk; i glasflaskor, då plast är ett no-no, medan platsens imponerande köksträdgård och en ekologisk kycklingfarm bidrar till att råvarorna är så närproducerade som möjligt.

North Island Villas
Villan är så avskärmad att man får känslan av att vara ensam på ön.
Foto: North Island Villas

North Island

North Island är så mycket mer än en luxuös semesterdestination, det är en livsstil, säger de dedikerade förvaltarna av denna frodiga paradisö som ligger 27 kilometer nordväst från Mahé. De har bland annat startat ett storstilat konserveringsprojekt på ön och önskar att involvera gästerna i de många försöken på att skruva tillbaka naturens biologiska klocka.

Detta är avslappnad barfotalyx som tagits till nya höjder. Dock gör dygnspriset sitt till att upplevelsen endast är för några få utvalda. Som Will & Kate, eller mer formellt; hertigen och hertiginnan av Cambridge, och George och Amal Clooney. Båda paren valde att förlägga sin bröllopsresa till North Island. Men den vackra naturen och unika stämningen på denna cirka två kvadratkilometer lilla ö kan få alla och en var att andas lite snabbare, som om man var nyförälskad.

Var och en av de 11 villorna har åtkomst till huvudstranden som ligger som ett vitt sammetsband längs med nästan hela den ena sidan av ön. Tidvattnet har flyttat sand upp och ner på stranden under miljontals år. Tvättat och slipat varje sandkorn till vitt puder. Havsströmmarna  rör om på sandmassorna, så din favoritstrand ett år kan vara borta nästa gång du kommer hit, men du hittar garanterat en ny favorit.

Livet på North Island är långsamt. Färsk frukt och nypressad frukostkaffe på terrassen. En förmiddags-hike runt på ön. En lång, lugn simtur. Picknick på stranden eller en sallad i restaurang Piazza – öns samlingspunkt, byggd med genomtänkt minimalism under ett gammalt indiskt mandelträd. Solen sjunker tidigt ned i havet på denna breddgrad. På West Beach kan du se solnedgången färga strand och hav i den vackraste pastell, innan sammetsnatten bjuder på candlelit dining ackompanjerad av vågskvalp.  Eller en kreolsk smakupplevelse i det historiska biblioteket som finns i en byggnad av korallsten från den gång North Island var en kokosplantage. Eller kanske en spicy barbeque eller skaldjurssupé på din egen terrass, tillagad av en av resortens kockar.

Mellan smakupplevelserna, synintrycken, de uppfriskande baden och timmar i solen och skuggan, inviterar North island dig att ta del av sina konserveringsprojekt. Till att få unik kunskap om det sårbara samspelet i naturen. För att värdesätta, och för att bättre förstå vad som ska till för att bevara tropiska paradis som North island för framtida generationer.

Vill du resa hit? Läs mer här: North Island og Six Senses Zil Pasyon

Läs också


Singapore.

Därför är Singapore en av våra favoritstäder

Singapore är en kulturell smältdegel där du hittar både det hypermoderna och det traditionella Sydostasien i perfekt harmoni.
Läs mer
Angkor Wat.

I Khmerernas rike

Angkor, huvudstaden i det gamla Khmerriket, är den vanligaste orsaken till att globetrotters sedan början av 1900-talet har ställt in kompassnålen mot Kambodja.
Läs mer
.

Private Travel Lab är ett varumärke under Australienresor AB, som är teknisk arrangör. Australienresor AB är IATA agent och har erforderliga garantier hos Kammarkollegiet

IATA logo
Serandipians logo