Besök även: Australienresor · Fijiresor · Grupprundresor

Den solkyssta ön

Foto: Ceylon Tea Trails

Den solkyssta ön


Resebrev från Sri Lanka.

Långt innan den frodiga ön 31 kilometer utanför Indiens kust blev den brittiska kolonin Ceylon, hette den Sri Lanka.

Sri betyder “ärade” medan Lanka betyder ”vacker” och  ”beundrad” på singalesiska. Och detta vackra, gamla kungadöme ville både portugiser, holländare och britter säkra sig herradömet över. Portugiserna gav ön namnet Ceilão då de ankom 1505, ett namn som britterna anglifierade till Ceylon då ön blev en brittisk koloni 1815. Först 1972 blev Sri Lanka igen den självständiga republikens officiella namn.

Det var för övrigt britterna som etablerade teplantager på ön. Detta efter att ha misslyckats med kaffeproduktion. Då kaffebuskarna blev angripna av den ödeläggande svampen kafferost, planterade engelsmännen te-plantor istället, och det tog inte lång tid förrän Ceylon var bland de rikaste länderna i Asien. Sri Lanka är i dag en av världens största producenter av te och produktionen står för cirka 15 procent av BNP.

Några av de gamla plantagen från kolonialtiden är i dag vackra övernattningsställen där du kan bo bland gröna te-plantor omgivna av gammal historia. Mer om detta senare i resebrevet.

Vi fick uppleva denna fantastiska ö under en resa till Sri Lanka hösten 2018. Vill du veta mer om platserna i detta resebrev, eller beställa en äventyrsresa till landet som 2019 utsågs till Årets resmål av Lonely Planet, hjälper vi dig mer än gärna.

Ceylon Tea Trails.
Ceylon Tea Trails.
Foto: Ceylon Tea Trails

Första stopp: Colombo

Efter ett kort stopp i huvudstaden Colombo fortsatte resan vidare till Sri Lankas så kallade kulturella triangel. I Colombo bodde vi på the Wallawwa, ett storslaget kolonihus från 1800-talet med endast 18 rum. Från det att vi landade på den internationella flygplatsen tog det endast en kvart med privat transfer innan vi befann oss i den härliga tropiska trädgården. Vi hann att njuta av simbassängen under de täta trädkronorna, en god natts sömn och ett besök i den läckra spa-anläggningen före avresa till Sri Lankas stolthet: UNESCO World Heritage-området som kallas landets kulturella triangel. Sri Lanka har för övrigt hela åtta poster på UNESCO:s världsarvslista.

Historisk triangel

Etappen från Colombo till Sigiriya i hjärtat av Sri Lanka kan med fördel göras med privatflyg. Tåg är ett alternativ om man önskar en mer ”exotisk” upplevelse, men var förberedd på delvis kaotiska tillstånd.

Framme vid Sigiriya i Matale provinsen hälsades vi välkomna av de trevliga värdarna på Ulagalla, en resort med 20 stora, privata villor omgivna av frodig natur och vackra, gröna rismarker. Här, som på resten av platserna vi besökte på Sri Lanka, var maten i särklass.

Den kulturella triangeln är en historisk skattkammare utan motstycke. Under loppet av några innehållsrika dagar kan du uppleva den heliga staden Anuradhapura, som var Sri Lankas huvudstad i över tusen år; Polonnaruwa, som kan skylta med landets – om inte världens – äldsta monument; Sigiriya, där alla ingenjörskonsters lagar utmanades under bygget av ett klippfort och ett palats i skyarna på toppen av en gigantisk vulkanisk magmablock. Platsen omtalas ofta som «världens åttonde underverk”, och är ett prioriterat stopp för de flesta som besöker Sri Lanka! Trapporna uppför de 200 meterna till toppen kräver lite insats, men utsikten i alla riktningar får dig snabbt att glömma  detta. Innanför triangelns osynliga gränser ligger också det gamla kungariket Kandy, som är en tand som tillhörde Siddharta Gautama – grundaren av buddhismen och den första Buddha – förvaras i  Temple of the Sacred Tooth Relic. Detta har bland annat gjort Kandy till ett mål för många pilgrimer.

Yala National Park är känd för sitt stora bestånd av leoparder och andra vilda djur
Yala National Park är känd för sitt stora bestånd av leoparder och andra vilda djur.
Foto: Wild Coast Tented Lodge

Te-landet

Men även de vackraste Buddhastatyer och mest spektakulära överväxta ruiner håller vårt fokus inte i evighet. Till slut säger både benen och ögonen stopp, och hjärnan kräver vila från alla sinnesintryck. Och var är det mer behagligt att hitta ro än på vackra Ceylon Tea Trails 1250 meter över havet, med panoramautsikt över de vidsträckta te-platåerna och det unika bergslandskapet? I de fem stora restaurerade bungalowerna, som tidigare var hem för plantageägarna och deras familjer, har du glädjen av diskret butlerservice och gourmetkök som har satt standarden för samtliga lyxresorter på Sri Lanka. De rymliga och vackert inredda bungalowerna kan hyras i sin helhet, men det är även möjlighet att endast boka ett rum eller två.

Där hav och djungel möts

På Sri Lankas sydöstra kust hittar du Wild Coast Tented Lodge – en av de mest spektakulära resorterna i hela Asien. Med djungeln som bakgrund och panoramautsikt mot Indiska Oceanen ligger 28 tält som för tankarna till fjärils-kokonger och till de sandslipade stenblocken på den grova stranden nedanför. Huvudbyggnaden, där den trevliga baren och restaurangen ligger, påminner mest av allt om en gigantisk kokosnöt som ramlat ner vid sidan av den inbjudande simbassängen. Bebyggelsen är i harmoni med omgivningarna, som om denna luxuösa tält-lodge skulle funnits här sedan tidens början. Sanningen är att den tog världen med storm efter öppningen 2017 och har lyckats få mycket beröm av  Condé Nast Traveller och andra erkända resebiblar.

Att lodgen ligger i utkanten av Yala National Park, känd för sitt stora bestånd av leoparder och andra sällsynta djur, har inte precis gjort Wild Coast mindre attraktivt. Förutom safariutflykter tillbringas dagarna här med utflykter i det unika kustlandskapet, lata timmar vid simbassängen, al fresco picknick mellan sanddynerna och solnedgångscocktails medan skymningen lägger sig över den indiska oceanen.

På Santani Wellness Resort & Spa kan du koppla av och finna din inre gud eller gudinna
På Santani Wellness Resort & Spa kan du koppla av och finna din inre gud eller gudinna.
Foto: Santani Wellness Resort & Spa

Eat Love Pray

Denna solkyssta ö får även många lovord för sina många vackra spa-anläggningar och wellness resorts. Folk kommer hit från hela världen för att tillbringa dagar eller veckor i en eller flera av landets oaser för rening av både kropp och själ. Tänk Eat Love Pray, romanen skriven av Elizabeth Gilbert, som låg på bestsellerlistan för några år sedan.

Själva checkade vi in på Santani Wellness Resort & Spa i Kandy. Santani betyder harmoni, och det tar verkligen inte lång tid innan de mest storstadsstressade, överarbetade kontrollfreaks sänker skuldrorna och hittar sin inre gud eller gudinna här. Resorten består av 16 minimalistiska Mountain View Chalets baserat på konceptet ambalama, som betyder ”plats för vila” på singalesiska. Här är skillnaden mellan inne och ute så gott som utraderat. Det finns inte TV i stugorna, och det uppfodras till WiFi-detox under tiden man tillbringar här.

Detox

Det finns givetvis spa-anläggningar där man kan tillbringa dagarna med aromaterapi, manikyr och ansiktsbehandlingar, men på Santani går man grundligare till väga. Resorten har specialiserat sig på Ayurveda, detox och yoga. Har du behov för livsstilsjustering, tillrättalägger de ett diet och träningsprogram för dig.

Även om Santani lockar med att vistelsen här ger näring till själen, är deras dietister och internationellt utbildade kockar fokuserade på kroppens behov. Menyn designas för varje gäst, och bland valmöjligheterna finns allt från juicer och raw food via veganska och vegetariska rätter till en mer traditionell kosthållning baserad på lokala, sunda råvaror.

Vistelsen på Santani kryddas med dagliga yogatimmar, vandringar i de natursköna bergsområdena om omger resorten och givetvis fantastiska spabehandlingar där unika Ayurveda-tekniker används.

Se våra reseförslag till Sri Lanka.

Läs också


Lizard Island.

Australias Luxury Lodges

Australien är landet som har allt. De vackraste paradisstränderna, världens största korallrev, gröna dalar och blodröd öken, över 60 vindistrikt och en kulinarisk scen av världsklass.
Läs mer
Angkor Wat.

I Khmerernas rike

Angkor, huvudstaden i det gamla Khmerriket, är den vanligaste orsaken till att globetrotters sedan början av 1900-talet har ställt in kompassnålen mot Kambodja.
Läs mer
.

Private Travel Lab är ett varumärke under Australienresor AB, som är teknisk arrangör. Australienresor AB är IATA agent och har erforderliga garantier hos Kammarkollegiet

IATA logo
Serandipians logo