Besök även: Australienresor · Fijiresor · Grupprundresor

Därför är Singapore en av våra favoritstäder

Foto: ©Noppasinw - stock.adobe.com

Därför är Singapore en av våra favoritstäder


Singapore är en kulturell smältdegel med det bästa från flera världar och epoker. I stadskärnan hittar du både det ultramoderna och det traditionella Sydostasien i perfekt harmoni. Och ett utbud av shopping, turistattraktioner och inte minst matupplevelser som ingen annan stad kan mäta sig med.

Renlig och effektiv storstad

Förutom rena och snygga offentliga utrymmen är Singapore känt för sin välfungerande och punktliga kollektivtrafik. Det märker du så snart du anländer till Changi Airport. Flygplatsen har flera gånger utsetts till världens bästa; överskådlig, effektiv och du kommer ofta att upptäcka att din resväska redan står på bagagebandet innan du ens har kommit för att hämta den.

Både läget och historien har gjort Singapore till ett handelscentrum i regionen. Det moderna Singapore grundades som en brittisk utpost i början av 1800-talet. Landet är en kombinerad ö-stat och stads-stat med broförbindelser till Malaysia. Dess yta är bara något större än en typisk europeisk huvudstad och befolkningen uppgår till över 5,5 miljoner.

Invandring och influenser utifrån har skapat stadsdelar som Little India, Chinatown och Holland Village. Gamla tempel i traditionell sydostasiatisk stil ligger sida vid sida med höghus med glas- och stålfasader. Denna blandning av nytt och gammalt, öst och väst har gett Singapore en helt egen karaktär. Det är en fascinerande kontrast när mystiken och de färgstarka dekorationerna från öst möter den eleganta minimalismen från väst.

Singapore Changi.
Jewel Changi Airport.
Foto: Pexels/Marvin Chandiary

Drömdestination för matälskare

På Dempsey Hill i centrum av staden hittar du ett brett utbud av fina matställen i eleganta omgivningar. Här finns några av Singapores 55 restauranger med Michelinstjärnor (2024). Restaurangen Burnt Ends har fått en stjärna i boken för sina australiska grillrätter, medan Candlenut har fått en stjärna för sina autentiska malaysiska och indonesiska rätter. För de bästa skaldjuren – inklusive klassikerna Chilli Crab och Pepper Crab – prova Long Beach-restaurangen. Och glöm inte att boka i förväg, eftersom restaurangerna här är populära.

Dempsey Hill ligger några kilometer öster om Holland Village. Promenera vidare österut och du är snart framme vid Orchard Road, stadens kommersiella centrum och ett shoppingmecka med allt från factory outlets till exklusiva märkesklädesbutiker. Och naturligtvis finns det god mat i de flesta gathörn. Hainanese Chicken Rice är Singapores nationalrätt, och när du väl är på Orchard Road rekommenderas Chatterbox Cafés Chicken Rice varmt.

Laksa.
Laksa är en ikonisk singaporiansk maträtt.
Foto: Sharon Ang from Pixabay

Och när vi ändå är inne på signaturrätter får du inte missa världens bästa dim sum på Din Tai Fung. Restaurangkedjan har flera filialer runt om i stadens centrum och även här krävs det oftast en reservation.

UNESCO-listad matkultur

Som du kan föreställa dig är vägen från Dempsey Hill till Orchard Road full av frestelser, men vi har ännu inte nått den kulinariska finalen på Newton Circus. Här ligger den mest berömda av stadens matmarknader. De populära matmarknaderna kallas ”hawker centres”, och själva konceptet togs faktiskt upp på UNESCO:s världsarvslista 2020. Matstånden erbjuder normalt bara en eller två olika rätter var, som de är experter på. Allt som allt är utbudet av smaker, rätter och ingredienser enormt – en matälskares dröm.

Tropisk oas

Stadsturen från Dempsey Hill till Newton Circus närmar sig den östra kanten av stadskärnan. Sedan är det en kort promenad till den mest besökta attraktionen i Singapore. Gardens by the Bay är en enorm park och både ett arkitektoniskt och botaniskt mästerverk. Här växer tropiska växter från när och fjärran både utomhus och inne i de gigantiska glaskupolerna. Kontrasten till det hektiska stadslivet är slående när man kommer in i detta naturparadis, omgivet av blommor, träd, klätterväxter och konstgjorda bäckar och vattenfall.

Singapore.
Chinatown i Singapore.
Foto: ©hit1912 – stock.adobe.com

Från Gardens by the Bay åker vi västerut igen och kommer till Chinatown, en liten bit av Kina när det gäller arkitektur, kultur, mat och shopping. I de många små butikerna säljs allt från souvenirer till kläder och kinesiskt siden i metervara. Du kommer också att passera gamla tempel och trendiga vinbarer som ligger sida vid sida. Och naturligtvis en separat matgata med autentiska kinesiska rätter.

Semesterparadiset Sentosa Island

Från Chinatown åker vi söderut till Sentosa Gateway – den enorma bron som förbinder stadens centrum med ön Sentosa i Singaporesundet. Sentosa är ett semesterparadis och skiljer sig mycket från den livliga metropolen på andra sidan bron. Här finns resorts i natursköna omgivningar, vackra stränder och golfbanor. Sentosa är också hemvist för de attraktioner som är barnens favoriter; Universal Studios temapark, S.E.A. Aquarium och Adventure Cove Waterpark, för att nämna några. Du kan bo på någon av de många fina resorterna på Sentosa och göra dagsutflykter till stadens centrum – eller ta en dagsutflykt ut på ön om du har hotell i stadens centrum.

Sentosa Island i Singapore.
Sentosa Island.
Foto: Richie Chan – stock.adobe.com

Hotell och resorts i världsklass

Utbudet av boende i Singapore är stort och du hittar prisvärda alternativ inom bekvämt räckhåll från allt i stadens centrum. Men Singapore har också några av de bästa och mest exklusiva hotellen i världen.

Vår favorit är det prisbelönta Capella, som ligger centralt på Sentosa. Anläggningen är uppbyggd kring två villor från kolonialtiden och ligger inom bekvämt avstånd från både stranden och Serapong golfbana. Omgivningarna är idylliska, boendet lyxigt och maten tillagad av kockar med Michelinstjärnor. 

På norra sidan av Sentosa ligger det spännande resortkomplexet Equarius Villas. Här bor du i en avskild villa med egen terrass och privat pool. Eller prova på originella koncept i form av Equarius TreeTop Lofts, där du bor i en stuga bland trädtopparna. På Equarius Ocean Suites har du ditt eget radhus där källarvåningen har ett undervattensfönster med utsikt över det marina livet under ytan på S.E.A. Aquarium.

Tillbaka i stadens centrum ligger det ikoniska Raffles Hotel med anor från 1899. Hotellet erbjuder en lyxupplevelse från A till Ö och har bland annat varit värd för Rudyard Kipling, Elizabeth Taylor och Charlie Chaplin. Det var här, 1915, som bartendern Ngiam Tong Boon komponerade receptet på cocktailen Singapore Sling, som sedan skulle komma att exporteras över hela världen.

Shangri-La Hotel Singapore
Det här är det ursprungliga Shangri-La.

Ett annat globalt koncept som har sitt ursprung i Singapore är hotellkedjan Shangri-La. Det första lyxhotellet som öppnade i Singapore 1971 har sedan dess vuxit till över 100 hotell i mer än 20 olika länder runt om i världen. Originalet ligger i hjärtat av staden inom gångavstånd från Orchard Road.

Perfekt även som mellanlandning

Som sagt är det kort väg mellan shopping, matmarknader, nattliv, turistattraktioner och stranden. Tur och retur från Dempsey Hill till Sentosa Island är det bara 17 kilometer. Du kan lätt tillbringa en vecka i Singapore med spännande upplevelser och nya intryck varje dag, men du får också mycket ut av två eller tre nätter som en mellanlandning på väg till destinationer i Stilla havet eller Australien.

Se våra reseförslag till Singapore.

Läs också


Sengångar i Costa Rica.

Costa Ricas fantastiska natur

Costa Rica är ett exotiskt resmål med varierad natur och spännande djurliv – perfekt för dig som vill ha naturupplevelser utöver det vanliga.
Läs mer
Castlereagh Lake, Ceylon Tea Trails.

Den solkyssta ön

Frodiga Sri Lanka är känt som te-landet, där hav och djungel möts, och där fantastiska gamla plantage från kolonialtiden har blivit till vackra övernattningsplatser omgivna av gammal historia.
Läs mer
.

Private Travel Lab är ett varumärke under Australienresor AB, som är teknisk arrangör. Australienresor AB är IATA agent och har erforderliga garantier hos Kammarkollegiet

IATA logo
Serandipians logo