Besök även: Australienresor · Fijiresor · Grupprundresor

Costa Ricas fantastiska natur

.

Costa Ricas fantastiska natur


Costa Rica är ett exotiskt resmål med varierad natur och spännande djurliv – perfekt för dig som vill ha naturupplevelser utöver det vanliga. I den här artikeln ser vi närmare på både naturlandskapet och djuren.

Sedan långt innan människan tog över världens hegemoni har Centralamerika fungerat som en biologisk smältdegel. Här möts Sydamerika, Nordamerika, Stilla havet och Atlanten.

Vulkanisk aktivitet har skapat själva landområdet och samtidigt säkerställt en näringsrik jord som tillsammans med det tropiska klimatet ger perfekta förutsättningar för växter, och därmed även för djurlivet.

Det annorlunda landet

Under hela 80- och 90-talen ökade skogsavverkningen i både Syd- och Centralamerika, samtidigt som politiska oroligheter och inbördeskrig tyngde grannländerna. Parallellt utmärkte sig Costa Rica på flera sätt. Landets dåvarande president Oscar Arias Sánchez fick Nobels fredspris 1987 för att ha fått med sig Guatemala, Honduras och Nicaragua på en fredsplan.

Manuel Antonio National Park.
Fina stränder i Manuel Antonio National Park.
Foto: ©CL-Medien – stock.adobe.com

Samtidigt påbörjande myndigheterna i Costa Rica ett storskaligt projekt för att både skydda orörd natur och dessutom köpa tillbaka betesmarker som en gång varit skog. Mer än 30 år senare är resultatet förbluffande. Med en växtsäsong som varar hela året har skogen redan ”återerövrat” enorma områden av kalhyggen som idag består av gammal urskog med ett myllrande djurliv.

Detta har gett lokalbefolkningen en ny försörjningsmöjlighet genom all tillsyn och bevarande av naturen till en blomstrande turistnäring. Idag är hela 28 procent av Costa Ricas areal skyddad, mer än i något annat land.

Pura Vida!

När temat är Costa Rica kommer den nationella sloganen snabbt dyka upp. Direkt översatt betyder pura vida rent liv, men kan användas till det mesta så länge sammanhanget är positivt. Det kan syfta på god hälsa, hälsosam kost eller att ta hand  om naturen, men används även till vardags som bland annat hälsningar och lyckönskningar.

Även som resmål sticker Costa Rica ut i positiv bemärkelse i regionen. Landet blev en demokrati 1948 och gick på den tiden också mot strömmen när det gällde att inte ha någon armé, flotta eller flygvapen. Ett djärvt men framtidsinriktat val, som lyckligtvis har visat sig mycket framgångsrikt. Cosa Rica har en betydligt högre levnadsstandard än grannländerna, nästan ingen analfabetism och offentlig finansierad utbildning och sjukvård.

Volcan Arenal, La Fortuna.
Arenal vulkanen i La Fortuna.
Foto: ©Tony Northrup – stock.adobe.com

2023 lanserade Netflix serien om «the Blue Zones», som handlar om platser i världen som utmärker sig genom hög förväntad livslängd relaterad till kosthållning. Här hittar vi regionen Nicoya i sällskap med bland annat traditionell kosthållning från Japan och Medelhavet.

Stor mångfald av arter

Även om Costa Rica bara till ytan är något större än Danmark, så finns mer än fem procent av alla arter här. Med tanke på att arean utgör cirka 0,03 procent av marken så säger detta mycket om den biologiska överrepresentationen. Det mesta av landet består av skog, men här gäller det att inte se skogen för träden, bokstavligt talat.

Vid flodmynningar längs kusten finns magroveskog, medan regnskog dominerar så snart man kommer lite längre in i landet. I högre höjdområden med kyligare temperaturer övergår regnskogen till så kallad molnskog. Tillsammans skapar de hem för otaliga arter av fåglar, reptiler, däggdjur, primater och insekter.

Costa Rica har flera områden med molnskog.
Costa Rica har flera områden med molnskog.
Foto: El Silencio Lodge & Spa

Charmör i trädtopparna

Sengångarna lever endast i Centralamerika och norra delarna av Sydamerika. De har blivit ikoniska på grund av ett till synes konstant leende på läpparna, där de som namnet antyder, förflyttar sig i slow motion uppe i trädtopparna.

Sengångaren är utbredd i hela Costa Rica och en vanlig syn utanför de mest urbana områdena. De lever i princip sina liv i trädtopparna, men ungefär en gång i veckan tar de den ansträngande och riskfyllda turen ner på marken för att göra sina behov. Varför var länge ett stort mysterium. Då forskarna äntligen hittade anledningen var det ännu ett bevis på hur komplext naturens samspel är. Sengångarens avföring på marken fungerar som grogrund för larverna från en specifik fjäril. Denna fjäril lever mycket av sitt liv på sengångarens päls, och fjärilens rester säkerställer i sin tur algtillväxt i sengångarens päls. Att algerna fungerar som kamouflage i skogen var ingen större överraskning, men det är desto mer otroligt att algerna utgör ett väsentligt näringstillskott till sengångarens annars ensidiga växtkost bestående av löv.

Tambopata Research Center Lodge, Peru.
Det finns jaguarer i flera områden i Costa Rica.
Foto: Tambopata Research Center Lodge

Skogens kung

Jaguaren tillhör familjen stora kattdjur – bara lejon och tigrar är större. Den är både människoskygg och i många områden utrotningshotad. Beståndet i Costa Rica klarar sig dock bra tack vare de stora områdena med skyddad skog, som på många ställen är förbundna med korridorer så att djur och växter kan spridas på det naturliga sättet.

Eftersom jaguaren är mest aktiv på natten och skeptisk till människor är den svår att upptäcka, men chansen är betydligt större i Costa Rica än de flesta andra platser där den lever. Störst koncentration finns i Corcovado National Park på Osa Peninsula i sydvästra delen av landet, samt i Tortuguero på östkusten. Perioden från december till april är den torraste under hela året på västkusten, och eftersom skogen är mindre frodig under dessa månader är det lättare att upptäcka jaguarerna då. Och skulle du inte ha haft tur att se jaguaren i sitt naturliga element, så kan du garanterat att få se dem på Jaguar Rescue Center några mil söder om kuststaden Limón.

Costa Rica är också en av få platser utanför Amazonas där Margaykatten lever. Det är jaguarens lilla kusin som inte blir mycket större än en vanlig huskatt.

Tukan i Costa Rica.
Tukanen har stora och färgglada näbbar.
Foto: © ondrejprosicky / stock.adobe.com

Ikoniska fåglar

Förutom välkända tropiska fåglar som papegojor och kolibrier, finns här de fascinerande tukanerna. De kännetecknas av sina färgrika och enorma näbbar. Hos några av tukanerna utgör näbben över 40% av kroppen.

Charles Darwin antog på sin tid att näbbens storlek och färgsymfoni uteslutande handlade om skydd och att attrahera en partner, men nyare forskning har visat att den även fungerar som en kylare för avkylning på de varmaste dagarna.  

Tukaner finns i hela Costa Rica, men koncentrationen är störst i inlandsskogarna längs Stillahavskusten.

Barnens favoritgroda

Inte överraskande har den rödögda lövgrodan fått en huvudroll i en Disneyproduktion. För den ser onekligen ut som en seriefigur med sin intensiva grönfärgade kropp och rödfärgade ögon. Grodans ögon säkerställer optimalt mörkerseende och för att kamouflera sig själv bland gröna löv stänger den helt enkelt ögonen tills faran är över. Den är vanlig i hela landet och lever i regnskogen nära floder och insjöar.

Costa Rica.
Färgrika grodor finns i regnskogen i hela landet.

Fantastiskt undervattensliv

Färgrika fiskar och koraller, havssköldpaddor, rockor och (ofarliga) hajar förekommer längs kusten mot både Stilla havet och Atlanten. De bästa och mest lättillgängliga korallreven finns på östkusten och speciellt i regionen runt Limón.

Och du behöver inte full dykutrustning för att uppleva det marina livet. Det är precis under ytan som det finns mest liv, och även där färgerna är mest framträdande på grund av vattnets brytning. Så du kommer långt med dykmask och snorkel.

Knölvalarna vandrar mot Stillahavskusten från december till april, medan säsongen på östkusten är från juli till november. Delfiner är mer stationära och närvarande året runt.

Se våra reseförslag till Costa Rica.

Läs också


Lizard Island.

Australias Luxury Lodges

Australien är landet som har allt. De vackraste paradisstränderna, världens största korallrev, gröna dalar och blodröd öken, över 60 vindistrikt och en kulinarisk scen av världsklass.
Läs mer
Angkor Wat.

I Khmerernas rike

Angkor, huvudstaden i det gamla Khmerriket, är den vanligaste orsaken till att globetrotters sedan början av 1900-talet har ställt in kompassnålen mot Kambodja.
Läs mer
.

Private Travel Lab är ett varumärke under Australienresor AB, som är teknisk arrangör. Australienresor AB är IATA agent och har erforderliga garantier hos Kammarkollegiet

IATA logo
Serandipians logo