Besök även: Australienresor · Fijiresor · Grupprundresor

Australias Luxury Lodges

Foto: Lizard Island Resort

Australias Luxury Lodges


Resebrev från Australien.

Australien är landet som har allt. De vackraste paradisstränder, spektakulära berg och stenformationer som Uluru (Ayers Rock), The Twelve Apostles och The Remarkables Rocks på Kangaroo Island; världens största korallrev; gröna dalar och blodröd öken, över 60 vindistrikt och en kulinarisk scen som på ett par årtionden har utvecklats från att vara  ”backyard barbie” (BBQ i trädgården) till världsklass.

Och så det unika djurlivet, med tusentals arter som inte finns någon annan plats; Hoppade känguruer och vallabyer i storleken XXS till XXL. Koala, som för övrigt är ett pungdjur och inte en björn som många tror, och som sover upp till 18 timmar om dygnet för den är så dopad av eukalyptusblad. Emu, som är en relik från dinosaurerna. Wombat, ett pungdjur som påminner om en liten björn. Bara för att nämna några.

Under de senaste åren har OZ, som australiensarna kallar sitt land, också fått en rad luxuösa lodger där besökare kan komma nära naturen och djurlivet.

Lizard Island.
Låna en motorbåt och hitta din egen privata strand.
Foto: Tourism Queensland

Lizard Island

En timmes flygresa norr om Cairns, längs det 2300 kilometer långa Stora Barriärrevet, väntar ett paradis. Ön fick namnet Lizard Island av kapten James Cook, som gick i land här 1770. Aboriginerna som bodde här tidigare, kallade ön Dyiigurra.

Hit, till Lizard Islands 40 villor och sviter, kommer endast några få privilegierade gäster varje år. Omgiven en kvadratkilometer med nationalpark och med 24 privata stränder runt ön, är detta något av det närmaste du kommer en  Robinson Crusoe-tillvaro i första klass. Men anläggningen är totalt fri från stiff upper lips, det råder en avslappad beach vibe över hela ön.

Dagarna tillbringas med att snorkla och dyka bland färgrika koraller. Vi bodde mitt i korallrevet! En dag fick vi syn på de enorma rockorna som här kallas manta rays. En annan dag beställde vi en picknickkorg, hoppade i en liten motorbåt och styrde mot en puderstrand där vi njöt av livet helt för oss själva.

Personalen på Lizard Island vet inte hur väl de vill dina gäster. Skaldjursmiddag i månskenet? No problem. Middagskryssning för två i solnedgången? Absolut. Paddleboard innan frukost? Givetvis. Också här är det all inclusive som gäller. Måltiderna blir fort en helig stund. Allt smakar bara fantastiskt gott! Måste vi verkligen resa vidare i morgon??

Infinity simbassäng på Qualia.
Infinity simbassäng på Qualia.
Foto: Jason Loucas Photography

qualia

Det var inte så illa det som mötte oss på nästa destination heller. Eller rättare sagt: Det var en enastående upplevelse! På Hamilton Island, i ögruppen som heter Whitsundays (eller Pingstöarna på svenska) och består av 74 idylliska öar, mitt ute i Stora Barriärrevet, mellan Townsville och Rockhampton, ligger Qualia. Här fick vi minnesvärda upplevelser både över och under vattnet.  Och i luften, då vi blev hämtade av helikopter och flög över det vackra, maritima landskapet till Hamilton Island Golf Club där klubborna och golfbilen väntade.

Golfbilen har man förresten tillgänglig under hela vistelsen på Qualia. De 60 sviterna – alla med havsutsikt – ligger utspridda över ett stort, delsvis kuperat område, så det är behagligt att ha fyra hjul i stället för bara två been att ta sig runt med. Till exempel bort till simbassängen av typen infinity, där vi tillbringade några härliga, lata timmar. Qualia, som uttalass ”kwah-lee-ah” och betyder något som «en samling av djupa känslomässiga upplevelser” har hedrats med en rad priser, bland annat utsåg Luxury Travel Magazine hotellet till ”Best Australian Romantic Property” i 2017, och samma år mottog man även priset ”Best Beach or Coastal Resort in the World” under Boutique Hotels Awards.

Emirates One&Only Wolgan Valley
Emirates One & Only Wolgan Valley ligger skyddad mellan höga, frodiga dalsidor.
Foto: Emirates One&Only Wolgan Valley

Emirates One&Only Wolgan Valley

Sista stopp på resan denna gång ligger tre timmar med bil – eller 45 minuter med helikopter, om man fördrar det – nordväst om Sydney, i ett naturskyddsområde i närheten av den kända nationalparken Blue Mountains. Detta är ett unikt paradis för alla naturälskare!

Själva lodgen, som består av en-, två- och trerumsvillor med egen simbassäng och vacker utsikt över dalen, ligger skyddad mellan höga, frodiga dalsidor. Runt på det 2,8 kvadratkilometer stora området vandrar kängurur och wombats runt och mumsar på gräs och andra frestande växter. Gäster tilldelas var sin mountain bike och uppmanas att utforska omgivningarna. Speciellt tidigt på morgonen och i skymningen var det särskilt vackert. Lodgen har också flera hästar som man kan boka (i förväg) för ridturer med eller utan guide.

Då vi är i ödemarken, är det all inclusive  också här. Resorten har två gourmetrestauranger och maten smakade förträffligt, så vi tyckte lite synd om de hästar som tog oss med på en tur längs Wolganfloden dagen efter. Emirates One & Only Wolgan Valley har också ett fantastiskt spa.

Läs också


Sengångar i Costa Rica.

Costa Ricas fantastiska natur

Costa Rica är ett exotiskt resmål med varierad natur och spännande djurliv – perfekt för dig som vill ha naturupplevelser utöver det vanliga.
Läs mer
Angkor Wat.

I Khmerernas rike

Angkor, huvudstaden i det gamla Khmerriket, är den vanligaste orsaken till att globetrotters sedan början av 1900-talet har ställt in kompassnålen mot Kambodja.
Läs mer
.

Private Travel Lab är ett varumärke under Australienresor AB, som är teknisk arrangör. Australienresor AB är IATA agent och har erforderliga garantier hos Kammarkollegiet

IATA logo
Serandipians logo